Misschien vraag jij je ook wel af wat nu eigenlijk een holistische massage is. In het woord holistisch zit het woord holos, wat “het geheel” betekent in het Grieks. Binnen de holistische visie wordt aandacht besteed aan de gehele mens. Hiebij zijn vijf gebieden te onderscheiden: sociaal, mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel.
Bij een holistische massage betekent dit, dat er ook voor al deze aspecten in jou aandacht is. Het gaat dus niet alleen om het los masseren van spieren, maar vooral over “hoe gaat het nu eigenlijk met mij”. Hoe voel ik me. Wat speelt er in mijn leven en hoe ga ik daarmee om. Kort gezegd, bewustwording.

Hieronder iets meer over deze vijf gebieden.

Sociaal
Het sociale aspect in jou kan dan gaan over je relaties, werk, gezin, vrije tijd. Zijn daar zaken die niet lekker gaan en hoe beïnvloeden die jou. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lange werktijden. Een baas die niet aardig is. Of aan het feit dat je mantelzorger bent. Vaak spelen er meer dingen te gelijk. Dat alles heeft invloed op hoe jij je voelt en vaak is de stress die dit veroorzaakt ook voelbaar in je lichaam. Je schouders zijn gespannen of je bent moe. Overdag heb je te weinig tijd om al deze dingen te verwerken en dat doe je dan ’s nachts, waardoor je slecht slaapt. Of misschien vragen je kinderen en je werk veel aandacht van je. Je komt daardoor niet aan jezelf toe. Je wordt lustloos en krijgt te weinig energie uit dingen die je opladen. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden. Vaak weet je zelf wel wat je anders zou kunnen doen, maar je komt hier gewoon niet aan toe. Je hebt het te druk. Door even bij jezelf stil te staan, kan je weer gaan voelen wat belangrijk voor jou is.

Mentaal
Je bewust zijn van wat je denkt en wat er in je omgaat. Soms blijf je malen over dingen en kun je dat niet loslaten. Het gaat als het ware met je aan de haal. Sommige gedachten merk je niet eens op. Ze gaan onbewust. Deze kunnen echter wel een invloed op je hebben. Vaak is dit een gewoonte. Te denken valt aan een innerlijke criticus, deze was ooit nuttig, maar nu heb je er vooral last van. Je kan er bijvoorbeeld onzeker door worden. Hij kan je ook op je nek zitten, waardoor je nekklachten krijgt en je altijd opgejaagd voelt. Door meer zicht te krijgen op deze gedachten, krijg je er meer grip op. Je leert ze beter te hanteren of kan er zelfs vrienden mee worden. Je lichaam kan je dit duidelijk maken door er naar te luisteren.

Emotioneel
Misschien heb je niet geleerd goed met je emoties om te gaan. Verdriet voel je liever niet en soms wordt je ineens heel boos maar weet je niet zo goed waarom. Maar emoties zijn belangrijke wegwijzers in je leven. Als je emoties niet gevoeld worden, dan kunnen ze zich vast zetten in je lichaam. Je kunt dan last van je lijf krijgen. Misschien raak je uitgeput of vervreemd van jezelf. Soms echter, heb je heel veel op je bordje. Dan ben je misschien niet in staat alles te verteren. Massagetherapie kan dan helpen. Hoe voel ik me, wat speelt er eigenlijk. Vaak gaat het weer stromen als iets aan den lijve gezien en gevoeld is. Dit alles door met aandacht en op een vriendelijke manier bij jezelf stil te staan.

Fysiek
Soms heb je fysieke klachten die onverklaarbaar zijn. Vaak is dit stress, iets onverwerkts of iets onbewust. Holistische massage is er niet zozeer om een fysieke klacht weg te masseren, maar juist om naar deze klacht te luisteren. Wat heeft dit mij te vertellen. Opgetrokken schouders omdat je haast hebt. Hoog ademen omdat je nog zoveel moet doen. Of misschien zijn je schouders opgetrokken omdat je een beetje verlegen bent en niet zo goed voor jezelf durft op te komen. Zomaar een paar voorbeelden van fysieke klachten die een andere oorsprong hebben dan dat er iets mis is met je lichaam. Vaak is het zelfs zo, dat als we ons lichaam wat meer rust geven, klachten vanzelf over gaan. Maar dat is in onze hectische maatschappij vaak niet eens meer mogelijk. Ook dan kan holistische massage goed helpen. Je maakt bij voorbaat een afspraak zodat je wel even tijd voor jezelf moet nemen. Want een gezonde discipline is soms moeilijk op te brengen. Er zijn zoveel dingen die aandacht vragen. En zorg je eigenlijk wel goed voor je lichaam? Eet je bijvoorbeeld gezond en slaap je genoeg?

Spiritueel
Hier zit het woord spirit in. Ik zie het tegenwoordig vaak als dat wat je drijft of blij maakt. Wat inspireert jou? Misschien wordt je blij van lesgeven aan jonge kinderen, misschien wil je graag wat betekenen voor het milieu. Zo heeft iedereen iets wat hem begeesterd. Wat is dat bij jou? Doe jij waar je blij van wordt? En geef jij die dingen in jezelf wel voldoende voeding? Of wordt je geleefd door de waan van de dag. Wat kan jou helpen om hier (weer) contact mee te maken? Misschien draaf je zo door, dat je jezelf vergeet en niet meer geniet van het leven. Misschien doe je dingen omdat je het altijd zo gedaan hebt, maar past het nu niet meer en is het tijd voor iets anders. Waar haal jij je inspiratie vandaan? Waar wordt jij blij van, wat drijft jou. Waar gaat jouw lijf van stromen?

Holistische massage is dus meer, dan alleen het masseren van het hele lichaam, zoals ik laatst iemand hoorde zeggen. En wat mij betreft ook helemaal niet zweverig, maar juist heel erg praktisch. Leuk als je op dit artikel wilt reageren of als je een afspraak wilt maken voor een kennismaking.

Pin It on Pinterest

Share This