Home » Blog » Mindfulness » Dagelijkse oefeningen om meer in het hier en nu te leven.

Dagelijkse oefeningen om meer in het hier en nu te leven.

door | 15 apr, 2021 | Mindfulness

DAGELIJKSE OEFENINGEN OM MEER IN HET HIER EN NU TE LEVEN

Door de volgende dagelijkse bezigheden met aandacht te doen, is het mogelijk meer rust, concentratie en aandacht in je leven te brengen. Je hoeft niet alles te doen, kleine stapjes zijn makkelijker. Kies er een of twee en doe die gedurende een dag of week.

  • Tijdens retraites wordt de bel regelmatig uitgenodigd. Zodra je de bel hoort sta je stil en stop je met je bezigheden. Je brengt je aandacht naar je adem en merkt op waar je bent, wat je voelt, denkt en doet. Dit helpt om je meer bewust te zijn van het hier en nu. Je kan dit ook thuis doen. Bijvoorbeeld als de telefoon gaat of als je een klok hoort luiden. Zelf heb ik de Plum Village: Zen Meditation app gedownload. Als je op het icoontje voor de bel klikt, kun je zelf instellen hoe vaak je hem wilt horen.
  • Drink your tea. Als je thee drinkt, drink dan thee. Als je eet, eet je. Dit betekent dat je één ding met aandacht doet. Je stopt dus met multitasken. Multitasken vraagt veel energie omdat je steeds opnieuw moet focussen op je taak.
  • Zet ook je telefoon af en toe op stil, zeker als het nodig is je ergens op te concentreren. Je hoeft niet altijd beschikbaar te zijn. Spreek met jezelf een tijd af waarop je weer mag kijken. Zo leer je, om je aan je eigen afspraken te houden.
  • Als je eet, eet dan met aandacht. Lees niet ook de krant of je mail. Kauw je eten goed en proef het ook. Op die manier voedt het eten je op meer niveau’s. Je lichaam kan het makkelijker verteren, maar het verzadigd ook je zintuigen. Kijk hoe het eruit ziet, proef het (zoet, zout, zuur,bitter, wrang), ruik het en voel het eten in je mond en door je slokdarm zakken.
  • In retraites hebben we ook werkmeditatie. Het zijn huishoudelijke taken (heerlijk huishouden) die we met aandacht doen. Het heeft mij geleerd om ook thuis deze dingen meer met aandacht te doen. Vroeger moest het nog gedaan worden en wilde ik het zo snel mogelijk af hebben, zodat ik daarna tijd had voor leuke dingen. Nu is het een oefening. Ik concentreer mij op de taak, ik probeer het langzaam en bewust te doen. Zo kan de was vouwen een moment voor jezelf in alle rust worden.
  • Rustig gaan zitten of mediteren. Ga met je aandacht naar je ademhaling. Merk alleen de ademhaling op, je hoeft niets te veranderen. Als je opmerkt dat je aandacht ergens anders is, ga je weer terug naar je ademhaling. Als je dit lastig vindt, begin dan klein, bijvoorbeeld met 5 minuten. Spreek van te voren een tijd met jezelf af en houdt je hier aan.
  • Goed voor je lichaam zorgen. We hebben ons lichaam nodig om gezond te blijven en in aandacht te leven. Ook een massage helpt om je aandacht terug te brengen naar je lichaam. Te voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt.

EEN OASE.

Een plek waar je tot rust kan komen, kan helen en nieuwe energie kan opdoen. Waar je jezelf mag zijn en in een veilige setting kan onderzoeken wat er van binnen bij je leeft en wat je lichaam te vertellen heeft.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin