Home » Blog » Zingeving » Interbeing

Interbeing

door | 14 apr, 2021 | Zingeving

INTERBEING EN AANDACHTSOEFENINGEN.

Begin jaren 90 kwam ik in aanraking met Thich Nhat Hanh. Ik volgde toen een doorgaande therapiegroep (op regelmatige basis kwam je dan samen) bij Centrum Boswijk. Ik vond zijn visie en het boeddhisme heel interessant, maar ik had ook de overtuiging dat het alleen voor bijzondere mensen was. Jaren later, tijdens een moeilijke fase in mijn leven, kwam hij weer op mijn pad. Nu leek het te passen en ging ik zien dat het ook voor gewone mensen toegankelijk was en dat de visie je helpt in moeilijke tijden. Maar het helpt ook om je geluk te vergroten.

Tijdens een retraite, heb ik de vijf aandachtsoefeningen (zie hieronder) aangenomen. Daar heb ik toen ook weer over getwijfeld, want ik zou nooit aan al deze zaken kunnen voldoen. Maar wat deze traditie voor mij zo fijn maakt, is dat ik het niet allemaal al hoef te kunnen. Het gaat hier om oefenen, het heet tenslotte niet voor niets aandachtsoefeningen. Dat voelt voor mij heel anders dan de tien geboden met “Gij zult niet”, dat leken strenge regels. Daar voelde ik altijd een vingertje bij, dat mij terecht wees als ik iets fout deed. Ik kreeg daar eerder een schuldgevoel van, dan dat het mij richting gaf en hielp. Maar in deze traditie voelt het ruim en mild, je mag onderzoeken, je bent goed zoals je bent, met al je eigenaardigheden, want “In ieder mens schuilt een potentiële Boeddha”.

Mijn volgende stap was het lid worden van de lekenorde “Interzijn” en de aanname van de Veertien Aandachtsoefeningen. Dit omdat ik graag mee wil helpen de leer van Thich Nhat Hanh uit te dragen. Samen met Elly Woertman begeleid ik in Utrecht een sangha, met de naam Tuin. Voor meer informatie https://www.aandacht.net/meditatiegroepen/sangha-vinden/item/utrecht-12

De uitleg van de Aandachtsoefeningen heb ik van de website van Stichting Leven in Aandacht gehaald. Mocht je hier meer over willen weten, dan kan je ook op bovenstaande link klikken.

De Vijf Aandachtsoefeningen

De Vijf Aandachtsoefeningen staan voor de boeddhistische visie op een universele spiritualiteit en ethiek. Ze zijn de concrete weergave van de leringen van de Boeddha over de Vier Edele Waarheden en het Edele Achtvoudige Pad, het pad van juist begrip en ware liefde dat leidt naar heling, transformatie en geluk voor onszelf en voor de wereld.

Het beoefenen van de Vijf Aandachtsoefeningen betekent dat we het inzicht van inter-zijn ontwikkelen, ofwel Juist Inzicht, dat een einde kan maken aan alle discriminatie, intolerantie, woede, angst en wanhoop. Als we leven volgens de Vijf Aandachtsoefeningen, dan zijn we al op het pad van een Bodhisattva. Als we weten op dat pad te zijn, raken we niet meer verward over ons leven in het huidige moment of in zorgen over de toekomst.

De Veertien Aandachtsoefeningen

De Veertien Aandachtsoefeningen zijn de essentie van de Orde van Interzijn. Zij zijn de toorts die ons pad verlicht, de boot die ons draagt, de leraar die ons leidt. Ze stellen ons in staat om in contact te zijn met de ware aard van “interzijn” en ze laten ons zien dat ons geluk niet los staat van het geluk van anderen. Interzijn is geen theorie, het is een werkelijkheid die door ieder van ons op elk moment van ons dagelijks leven ervaren kan worden. De Veertien Aandachtsoefeningen helpen ons concentratie en inzicht te ontwikkelen, waarmee we ons van angst en de illusie van een afgescheiden zelf bevrijden.

EEN OASE.

Een plek waar je tot rust kan komen, kan helen en nieuwe energie kan opdoen. Waar je jezelf mag zijn en in een veilige setting kan onderzoeken wat er van binnen bij je leeft en wat je lichaam te vertellen heeft.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin